Apadia
yogurt
Istilah
Yogurt dipercayai berasal dari perkataan Turki yang bermaksud susu masam. Ia
terhasil daripada susu yang diperkaya dengan bakteria yang akan membentuk asid
laktat. Bakteria yang biasa digunakan
dalam pembuatan yogurt adalah Bifidobacterium sp., Lactobacillus sp. atau
bakteria Streptococcus thermophilus dan Lactobacillus bulgaricus.
Kehadiran
bakteria-bakteria ini akan menyebabkan berlakunya proses fermentasi ke atas
susu. Proses ini akan mengubah laktosa
menjadi asid laktat. Dalam proses ini,
protein susu dipecahkan menyebabkan fizikal susu menjadi kental dan terasa
sedikit masam, dan dikenali sebagai yogurt.
Terdapat
lima jenis bakteria ramah yang paling utama terdapat dalam yogurt yang dikenali
sebagai bakteria probiotik, iaitu Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus casei,
Streptococcus thermophillus dan Lactobacillus bulgaricus.
Kandungan
yogurt
Yogurt
kaya dengan kalsium, protein, mineral dan vitamin penting untuk tubuh seperti
potassium serta vitamin B (seperti B2, B3, B-12),vitamin A, vitamin D, Biotin,
magnesium, Asid Folat, asid amino.
Bakteria yogurt
juga mampu mensintesis beberapa vitamin seperti riboflavin dan niacin serta
thiamin. Mineral dalam yogurt meskipun tidak bertambah banyak, tapi menjadi
lebih mudah untuk diserap oleh tubuh.
Manfaat
Yogurt
Adalah
dipercayai bahawa masyarakat
Timur Tengah telah memanfaatkan yogurt sebagai minuman kesihatan sekitar 4000
tahun yang lalu. Selain itu negara lain
seperti Turki, Perancis, Mesir, India, Yunani, Bulgaria dan Rusia adalah
negara-negara yang telah menjadikan yogurt sebagai minuman harian mereka,
bahkan ia hadir dalam berbagai bentuk menu masakan. Salah satu laman sesawang ada mendakwa bahawa
Yogurt berasal dari Bulgaria, sebab itulah salah satu bakteria yang aktif dalam
yogurt di kenali sebagai Lactobacillus bulgaricus, mengambil sempena nama
Negara itu.
Bangsa India
meyakini yogurt sebagai obat perut yang mujarab, terutamanya untuk meredakan
gangguan pencernaan dan mengembalikan keseimbangan tubuh. Wanita-wanita Parsi pula memanfaatkan yogurt
untuk wajah dan percaya dapat menghilangkan keriput serta dapat menjaga
kecantikan.
Pada
dasarnya, dalam bentuk yogurt, susu menjadi lebih mudah untuk dicerna kerana ia
sudah mengalami pemecahan laktosa. Ini
amat bermanfaat kepada mereka-mereka yang mengalami masalah alahan pada laktosa
(lactose intolerance).
Untuk
kesihatan, anatara manfaat yogurt adalah:
- Meningkatkan daya ketahanan tubuh, menjadikan seseorang tidak mudah sakit
- Menurunkan kadar kolesterol jahat (LDL)
- Menyembuhkan radang sendi
- Yogurt mempunyai unsur anti-bakteria yang hebat dan amat berguna untuk melawan infeksi bakteria penyebab jerawat, membantu sistem pencernaan yang akan menghindarkan gangguan pada kalenjar minyak yang boleh menyebabkan jerawat.
- Tambahan mineral dan vitamin yang biasa terdapat dalam yogurt dapat menjadikan kulit sihat dan halus
- Yogurt akan melawan bakteria yang terdapat pada folikel rambut, yang menyebabkan infeksi dan keradangan pada kulit
- Satu kajian di Sweden mendapati bahawa yogurt yang mengandungi Bakteria Asid Laktik dapat mengurangkan risiko barah darah di kalangan orang yang meminumnya (The American Journal of Clinical Nutrition)
- Menghasilkan vitamin, meningkatkan nilai gizi dan membantu pertumbuhan,
- Menghasilkan antibiotik semulajadi melawan virus
- Mencegah kanser usus.
- Membantu mengatasi masalah radang usus
- Membantu mencegah osteoporosis,
- Mengurangkan risiko tekanan darah tinggi
- Mengurangkan risiko jangkitan pada faraj dan lain-lain lagi
No comments:
Post a Comment
Masukkan pandangan anda